Grundutbildning

Kurstid: 15 v
Förkunskaper: Testmodul på 3 veckor alternativt bedömning av Arbetsförmedlingen och Svenska Gourmetakademien.
Mål: Att ge dig kunskaper för att arbeta som restaurang- eller köksbiträde på kafé, snabbmatsrestaurang, storkök eller restaurang.
Innehåll: Du kommer lära dig om grundläggande matlagningskunskap och produktionsteknik, metoder och tillagning av enklare anrättningar, grundläggande bakning för restaurang, arbeta med surdegar, redskap- och tekniskutrustning, service och värdskap, gruppsamverkan, livsmedelshygien, miljökunskap.
Hur: Gruppantagning - flera intag per år.
Kontakta: Arbetsförmedlingen för ansökan.
OBS! om du inte har tidigare erfarenheter krävs en testmodul.

Testmodul

Kurstid: 3 v
Förkunskaper: Bedömning av Arbetsförmedlingen och Svenska Gourmetakademien.
Mål: Att se om du har intresse för restaurangbranschen samt om det är möjligt för dig att arbeta inom den.
Innehåll: Praktiska och administrativa rutiner, förväntningar, kartläggningar, självskattning av kunskaper och färdigheter, hälsokontroll, jämställdhet, branschorientering samt skriva CV och personligt brev för restaurangbranschen.
Hur: Gruppantagning - flera intag per år.
Kontakta: Arbetsförmedlingen för ansökan.

Påbyggnadsutbildning: Kock

Kurstid: 35 v
Förkunskaper: Grundutbildningen på 15 veckor samt testmodul på 3 veckor alternativt bedömning av Arbetsförmedlingen och Svenska Gourmetakademien.
Mål: Att ge dig de kunskaper du behöver för att kunna arbeta som kock på restaurang, storkök eller butik. Du kommer lära dig att behärska traditionell á la Carte matlagning som matlagning inom storhushåll på ett fackmässigt sätt. du ska kunna på ett professionellt sätt kunna producera och presentera mat som håller hög kvalitet.
Innehåll: Matlagningskunskap och produktionsteknik, Fördjupning genom professionell matlagning i klassisk och modern husmanskost, Kallkök, varmkök, fördjupad yrkesekonomi med budgetering, kalkylering och svinn, , specialkost, näringslära
Hur: Gruppantagning - flera intag per år.
Kontakta: Arbetsförmedlingen för ansökan.
OBS! om du inte har tidigare erfarenheter krävs en testmodul och grundutbilning. Vid tidigare erfarenhet kartläggs dessa för att se om du kan komma in i påbyggnadsutbildningen direkt.

Påbyggnadsutbildning: Kock

Kurstid: 35 v
Förkunskaper: Grundutbildningen på 15 veckor samt testmodul på 3 veckor alternativt bedömning av Arbetsförmedlingen och Svenska Gourmetakademien.
Mål: Att kunna arbeta som kock inom restaurang, storkök eller butik. Du behärskar traditionell á la carte men även storköksproduktion på ett fackmässigt sätt.
Innehåll: Du kommer bland annat att lära dig om mattlagningskunskap och produktionsteknik, fördjupning inom professionell matlagning i klassisk och modern husmanskost, kalla och varma rätter, kreativ matlagning, yrkesekonomi, maskin och materialkunskap och näringslära.
Hur: Gruppantagning - flera intag per år.
Kontakta: Arbetsförmedlingen för ansökan.
OBS! om du inte har tidigare erfarenheter krävs en testmodul och grundutbildning. Vid tidigare erfarenhet kartläggs dessa för att se om du kan komma in i påbyggnadsutbildningen direkt.

Påbyggnadsutbildning: Servering

Kurstid: 5 v
Förkunskaper: Grundutbildningen på 15 veckor samt testmodul på 3 veckor alternativt bedömning av Arbetsförmedlingen och Svenska Gourmetakademien.
Mål: Att ge dig fördjupade kunskaper för att kunna arbeta med serveringsuppgifter inom á la carte, lunchservering och catering.restaurang.
Innehåll: Du kommer lära dig om matsalen organisation med olika befattningar och dess arbetsuppgifter, bordsplaner och stationsindelningar, mise en place, servettbrytningar, uppdukningar, serveringsmetoder både för mat och dryck, och olika betalningsmedel samt kassaarbete. Det tillkommer studier i dryckeskunskap, matsedelns utformning, kostval, kostvanor, matkultur, ansvarsfull alkoholhantering och näringslära.
Hur: Gruppantagning - flera intag per år.
Kontakta: Arbetsförmedlingen för ansökan.
OBS! om du inte har tidigare erfarenheter krävs en testmodul och grundutbildning. Vid tidigare erfarenhet kartläggs dessa för att se om du kan komma in i påbyggnadsutbildningen direkt.

Påbyggnadsutbildning: Kallkök

Kurstid: 5 v
Förkunskaper: Grundutbildningen på 15 veckor samt testmodul på 3 veckor alternativt bedömning av Arbetsförmedlingen och Svenska Gourmetakademien.
Mål: Att ge dig kunskaper för att kunna arbeta med kallskänksuppgifter inom restaurang, storkök, butik eller café. Du ska efter utbildningen kunna tillreda kalla rätter, förrätter, sallader och efterrätter samt ha kännedom om varma och kalla drycker.
Innehåll: Du kommer lära dig mattlagningskunskap och produktionsteknik med fokus på det kalla köket, du kommer göra klassiska kalla förrätter, kalla huvudrätter, soppor, smörgåsar och annat som en kallskänk gör. Du kommer även att läsa näringslära, yrkesekonomi samt varma och kalla drycker.
Hur: Gruppantagning - flera intag per år.
Kontakta: Arbetsförmedlingen för ansökan.
OBS! om du inte har tidigare erfarenheter krävs en testmodul och grundutbildning. Vid tidigare erfarenhet kartläggs dessa för att se om du kan komma in i påbyggnadsutbildningen direkt.